ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Βουρλιώτικα αναθήματα στις Παναγίες Φιλωτίτισσα & Απεραθίτισσα της Νάξου


Παναγία Φιλωτίτισσα
Παναγία Φιλωτίτισσα

Με δεδομένη την ισχυρή παρουσία του αξώτικου στοιχείου στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και πέρα των άλλων η σχέση αυτή εκφράζεται και στο θρησκευτικό συναίσθημα . Έτσι παρατηρούμε σε δύο μεγάλους ναούς της Νάξου , στη Παναγία την Φιλωτίτισσα και τη Παναγία την Απεραθίτισσα αναθήματα από Φιλωτίτες και Απεραθίτες που ζούσαν πλέον στα Βουρλά . Σίγουρα υπήρχαν ή υπάρχουν τέτοια αναθήματα και σε άλλους ναούς της Νάξου .

Παναγία Φιλωτίτισσα

Ποιο συγκεκριμένα:
στη Παναγία τη Φιλωτίτισσα υπάρχουν δύο αναθήματα .
1.Ένας μεγάλος πολυέλαιος
2.Ένα πολυκάντηλο παρόμοιο με της Απειράνθου από το οποίο επίσης κρέμονται τα δύο εργαλεία των αμπελουργών από τα Βουρλά , η αξίνα και το ‘’τσατάλι’’ . Υπάρχει πιθανότητα τα δύο πολυκάντηλα Φιλωτίου και Απειράνθου να έχουν κατασκευασθεί από το ίδιο εργαστήριο της Σμύρνης .


Παναγία Απεραθίτισσα

 Στην Παναγία την Απεραθίτισσα είναι επισης δύο :

1.Η εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέως της οποίας η επαργύρωση έγινε ‘’στα 1882 , στις 22 Μαρτίου με συνδρομή των ξενιτεμένων Απεραθιτών στα Βουρλά της Μικράς Ασίας’’ όπως γράφει η επιγραφή της .

Παναγία Απεραθίτισσα
2.Το ασημένιο πολυκάντηλο με τους δύο δράκους στη μέση περίπου του ναού που φέρει την επιγραφή ‘’οι συνδρομηται ούτοι ευβρίσκονται εις την Μικράν Ασίαν των Βουρλών και τα αφιερώνουν εις το χωρίο Απεράθου εις την Παναγία 1873 Μαρτίου 25 ‘’ . Χαρακτηριστικό αυτού του αφιερώματος είναι τα εργαλείο που κρέμεται στο κέντρο , η αξίνα και το ‘’τσατάλι’’ , τα εργαλεία των αμπελουργών από τα Βουρλά .


Παναγία Απεραθίτισσα


Οι φωτογραφίες από τα αναθήματα της Παναγίας της Φιλωτίτισσας είναι του Φώτη Καραλή προέδρου της Ενώσεως Βουρλιωτών Μικράς Ασίας και μεγάλου αγωνιστή προκειμένου να μη σβήσει η ιστορική μνήμη της ιστορικής πόλης των Βουρλών της Μικράς Ασίας .

Παναγία Απεραθίτισσα
 ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου