ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Το έθιμο συνεχίζεται για το στολισμό της Παναγίας της Φιλωτίτισσας

Ιωάννης Μανιός  Παπαγιάννης  Αντώνης  Μανιός Στέφανος Τσάφος  Μιχάλης Βασιλάκης (Μπαμπούλας) και η Κατερίνα  Χουζούρη
Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλες οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Το έθιμο τηρείται πιστά κι έτσι στο Φιλώτι της Νάξου η κατασκευή ξεκίνησε με την παράδοση να συνεχίζεται και να μεταλαμπαδεύεται από τους παλαιότερους στους νεότερους...



Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.

Μετά τη λειτουργία ο ιερέας ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.

Αν και είναι εκόμα σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι.Έτσι και το τραγούδι των παιδιών, λέει: "Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό ! "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου