ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Νέα δίγλωσσηποιητική ανθολογία (γερμανικά/ελληνικά) του πρώην υπουργού Γιώργου Ανωμερίτη



Ο εκδοτικός οίκος της γερμανόφωνης εφημερίδας GriechenlandZeitung σας παρουσιάζει με μεγάλη χαρά το νέο δίγλωσσο (ελληνικά / γερμανικά) βιβλίο του πρώηνυπουργού Γιώργου Ανωμερίτη:

Προορισμός Αιγαίο  - Ποιήματα

Ο Γιώργος Ανωμερίτης (Αθήνα 1945) είναι γνωστός για την πολιτική και κοινωνική του δράση. Ακτιβιστής οικολόγος, δούλεψε για τα δικαιώματα των.....
μεταναστών. Υπήρξε πολιτικός κρατούμενος της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας είναι επίσης οικονομολόγος και ερευνητής. Ήταν μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί 14 χρόνια, υπήρξε τέσσερις φορές υπουργός και μέλος ευρωπαϊκών επιτροπών. Στα ποιήματα του μιλάει για την ελευθερία, των ανέμων του Αιγαίου, τους «ήχους του Σιρόκου», την εργασία στη Γερμανία και τις φιλίεςτου. Το ποιητικό του έργο αφηγείται το ταξίδι της ζωής.
Ο Γιώργος Ανωμερίτης γράφει ποιητικές μαρτυρίες. Μαρτυρεί στιγμές προσωπικών βιωμάτων, τα οποία εμφανίζονται στη μνήμη του ως κεντρικά σημεία της ζωής του. Ακριβείς αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις οδηγούν σε έναν μεγάλο ποιητικό πίνακα με ζωηρά χρώματα της εποχής και της ανάλογης ψυχικής διάθεσης. Είναι οι σταθμοί της απειλητικής ταπείνωσης από τους φρουρούς της εξουσίας, που προκαλούν απαραίτητη αντίσταση, είναι οι στιγμές του εξωτερικού κινδύνου, που πραγματώνουν την επικέντρωση στις υπαρξιακές αξίες της ζωής. Αλλά είναι και τα χρώματα της θάλασσας του Αιγαίου, είναι «οι πέτρες, τα δέντρα, η γη», που αγκαλιάζει ο ποιητής, είναι οι άνεμοι του Αιγαίου που διαπερνούν την ποίησή του, που του χαρίζουν τη δύναμη της δημιουργίας τούτων των καταδικών του εικόνων. Είναι η ανάμνηση του καταφύγιου έρωτα που συγκινεί τον ποιητή, είναι «ο ρυθμός της ελευθερίας» που συνοδεύει την ποιητική του έκφραση.
                                                                                                       
Τη μετάφραση της ανθολογίας 60 ποιημάτων στα ελληνικά και τα γερμανικά υπό τον τίτλο "Προορισμός Αιγαίο / EndstationÄgäis" έκανε η NikiEideneir – Αναστασιάδη, φιλόλογος, συγγραφέας, μεταφράστρια και κριτικός, εντεταλμένη λέκτωρ του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης για τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Η  NikiEideneir υπήρξε ιδρυτής του γνωστού Οίκου "Ρωμιοσύνη", ο οποίος έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία ελλήνων και γερμανών συγγραφέων και ποιητών. Εργάσθηκε στην Ελληνική Εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Το 1971 η χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Έχει τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί" και υπήρξε συνιδρυτής της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ελληνικού Πολιτισμού.
Τοβιβλίο της ανθολογίας ποιημάτων του Γιώργου Ανωμερίτη, προλογίζει ο γνωστός βυζαντινολόγος και ομότιμος καθηγητής της Βυζαντινής και Ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και Αμβούργου HansEideneir, ο οποίος πέρα από το συγγραφικό του έργο, έχει εκλεγεί ως Επίτιμος Διδάκτωρ των  Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου