ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ο βυζαντινός ναός της Παναγία στης Γιαλλούς Φιλωτίου Νάξου


Στην ανατολική ακτή της Νάξου σε αρκετή απόσταση από τη θάλασσα πάνω σε λόφο εντός της περιφέρειας του Φιλοτίου σώζεται ο μονόκλιτος ναός με τρούλο της Παναγίας της Γιαλλούς . Το υπάρχον σήμερα χαμηλό κτιστό τέμπλο είναι κατά πάσα πιθανότητα νεότερο των τοιχογραφιών του ναού .
Από τις τοιχογραφίες ξεχωρίζει α. αυτή της Πλατυτέρας που ανήκει πιθανότατα στον εικονογραφικό τύπο της Παναγίας της Νικοποιού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη . β. του Σωτήρος της Δεήσεως , τύπος που συναντάμε σε πολλούς ναούς της Νάξου , ενώ μια τοιχογραφία του Χρηστού φέρει την επωνυμία Φιλάνθρωπος . Οι τοιχογραφίες του ναού αυτού αποτελούν επαρχιακό έργο καλής ποιότητος . Ο αγιογράφος αν και έχει δεχθεί την επίδραση της μεγάλης τέχνης , παραμένει λαϊκός .















Τις παραπάνω πληροφορίες τις παίρνουμε από άρθρο του Ν.Β.Δρανδάκη στο 20ο Αρχαιολογικό Δελτίο του 1965 , ενώ ο Νίκος Κεφαλληνιάδης έχει καταγράψει τη παρακάτω παράδοση σε αφήγηση του Ν. Προμπονά από τον Δαμαλά :






''Είναι οι ζωγραφιές τση στσι τοίχοι , απάνω στα ντουβάρια και είναι τα μάτια ντωνε πολλωνώ βγαλημένα , αλλά ζωγραφιές όμως εξαιρετικές . Με τα σπαθιά τις έχουνε βγάλει οι Τούρκοι γιατί δεν ηθέλανε να βλέπουνε εκκλησίες ελληνικές γιατί θάλανε να μας καταστρέψουνε να μην υπάρχωμενε . Παντού σ' όλο το ντουβάρι τσι ζωγραφιές τις έχουνε ξύσει , τις έχουνε χαλάσει . Όλη η εκκλησία γύρω γύρω ήταν ζωγραφιές , εικόνες . Υπάρχουνε και μνήματα εκεί .''















ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ email:giorgos.manolas@yahoo.gr





































Δημοσιεύτηκε 5 hours ago από τον χρήστη Ορεινός Αξώτης


Ετικέτες: ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΦΙΛΟΤΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου