ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Νέο βιβλίο του ΦΙΛΩΤΙΤΗ Γιώργου Ανωμερίτη για τον Κυκλαδίτη Αγιογράφο Χριστόδουλο Καλέργη





Ένα ακόμη βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη για τον Κυκλαδίτη Αγιογράφο Χριστόδουλο Καλέργη «εκ νήσου Μικόνου» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ».
Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της ιστορικής έρευνάς του για τη ζωή και το έργο του - κρητικής καταγωγής - ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στο τέλος του 17ου αιώνα και το πρώτο μισό του 18ου αιώνα.
Στο βιβλίο αυτό, μαζί με την παρουσίαση των νεότερων έργων του Καλέργη που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, γίνεται μια πρώτη προσέγγιση στην κρυπτογραφημένη φράση «Υπερβολικαίς δε η πίκραις του επιστήμονος» που είχε επιθέσει στην κτητορική επιγραφή του Ναού του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη, στη Μεγάλη Βρύση Οινούντος Λακωνίας (1701) και σε δύο εικόνες στο δωδεκάορτο του τέμπλου της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης (1722).
Η επισήμανσή της σε προηγούμενα βιβλία του Γιώργου Ανωμερίτη για τον Καλέργη, προκάλεσε το ενδιαφέρον των φιλότεχνων, ιστορικών και θεολόγων, αλλά και του ιδίου, αφού στην πολύχρονη έρευνα του για τον Καλέργη, συνεχώς πλούτιζε τις γνώσεις του για το έργο του αγιογράφου και την ερμηνεία της φράσης αυτής.
Όπως είναι γνωστό, ο Καλέργης, καταγόμενος από τη μεγάλη ιστορική κρητική οικογένεια των Καλέργηδων, γεννήθηκε στη Μύκονο, έμαθε γράμματα και ζωγραφική στο Άγιον Όρος και τοιχογράφησε πολλούς ναούς, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο κατά τη Β’ Ενετοκρατία. Φορητές του εικόνες βρίσκονται σε πολλά νησιά και στη Μύκονο, οι πιο πολλές όμως στη μεταβυζαντινή πατριαρχική εκκλησία (1600) της Αγίας Αικατερίνας Οίας στη Σαντορίνη.

«Υπερβολικαίς δε η πίκραις του επιστήμονος»
Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος, Γιώργος Ανωμερίτης
Σελίδες: 80
Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδόσεις: ΜΙΛΗΤΟΣ
ISBN: 978-960-464-810-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου