ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αρκετούς επαγγελματίες(ενοικιαζόμενων δωματίων) για τα κουνούπια της λίμνης του αεροδρομίου. Ακούγονται πολλές απόψεις, αλλά οι περισσότερες δεν προσεγγίζουν σωστά το θέμα ή εκπορεύονται από ιδιοτελή, πολιτικά, επαγγελματικά, κ.α. συμφέροντα.
Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι δωματιούχοι να αναδείξουν το πρόβλημα, και οι λόγοι που επικαλούνται(τσιμπούν τα κουνούπια τους τουρίστες), δεν ακουμπούν τα πραγματικά προβλήματα και την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πιο σημαντικό υγρότοπο του Αιγαίου.
Η περιοχή της αλυκής είναι μια φυσική λιμνοθάλασσα και κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ανατρέπει την οικολογική της ισορροπία με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.
Τα νερά που χύνονται από τον κατεστραμμένο αγωγό του βιολογικού, έχουν μεταβάλει την λιμνοθάλασσα σε

έλος και τον πυθμένα της σε βούρκο. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ισορροπία πριν καταστραφεί ολόκληρη η περιοχή
Εμείς, με αφορμή την λαθροθηρία στην περιοχή του υδροβιότοπου, πριν από τρεις μήνες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο από πληροφορίες που μας έδωσε ο Αερολιμενάρχης κ. Δημητρόπουλος. Το άρθρο μας αναδημοσιεύτηκε από το zougla.gr, inews.gr, inout.gr, και δεκάδες άλλα siets, forumς και blogs που έδειξαν άμεσα την οικολογική τους ευαισθησία
Τι είναι όμως οι λιμνοθάλασσες; Και πως λειτουργούν στο οικοσύστημα;
Λιμνοθάλασσες είναι αβαθείς παράκτιες υδατοσυλλογές που επικοινωνούν με τη θάλασσα μέσω ενός, συνήθως, διαύλου. Ευνοϊκές συνθήκες σχηματισμού τους είναι οι εξής: επίπεδες και αμμώδεις ακτές, εκβολή ποταμού και... κατάλληλη δράση των θαλασσίων ρευμάτων.
Το νερό των λιμνοθαλασσών προέρχεται από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, από ποταμούς ή χειμάρρους και από τη θάλασσα. Πρόκειται για εξαιρετικώς δυναμικά συστήματα. Οι υδρολογικές συνθήκες και η αλατότητα του νερού μεταβάλλονται ταχύτατα. Μεταβολές, αλλά βραδύτερες, υφίσταται και η γεωμορφολογία τους.
Οι λιμνοθάλασσες θεωρούνται από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα σε ψάρια υψηλής εμπορικής αξίας. Επιτελούν σε υψηλό βαθμό πολλές φυσικές λειτουργίες και ιδίως τη λειτουργία της εξαγωγής τροφής (στη γειτονική θαλάσσια ζώνη).
Οποιαδήποτε, έστω και μικρή, ανθρώπινη παρέμβαση στις λιμνοθάλασσες μπορεί να έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στην ισορροπία τους ως προς την υδρολογία, την αλατότητα και τη βιωτή τους. Ως εκ τούτου η μελέτη των παραγόντων αυτών προκειμένου να εκπονηθεί το σχέδιο διαχείρισής τους πρέπει να βασίζεται, ει δυνατόν, σε πολυετή δεδομένα. Επίσης η παρακολούθηση των απαραίτητων γνωρισμάτων τους πρέπει να γίνεται σε πυκνά χρονικά διαστήματα, ιδίως κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου