ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.ΝΑ.Σ.

Απο την σελίδα της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) στο facebook.
Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων στην 35χρονη πορεία της συμπυκνώνει όλα εκείνα τα χαραχτηριστικά του εθνικοτοπικού συλλογικού κινήματος. Ενθουσιασμό στην αρχή, πληθώρα παρεμβάσεων, πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση θέσεων και δράσεων. Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της 10ετίας του 70 και του 80 σχεδόν επέβαλλε τέτοιου είδους δράσεις. Μέσα από τα σπλάχνα της ξεπετάχθηκαν, όχι μόνο ιδέες και προτάσεις καινοτόμες για την εποχή τους, αλλά και άνθρωποι, που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν μέχρι και σήμερα σημαντικό ρόλο στο γίγνεσθαι του νησιού, των Κυκλάδων και του τόπου.

Όμως κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, κι έτσι, την εποχή της έξαρσης, ακολούθησε η εποχή του εξορθολογισμού των μεθόδων δράσης και της προσγείωσης στην σφαίρα της επιλογής του εφικτού. Στη συνέχεια δε, ο πρωτοεμφανιζόμενος τη 10ετία του 90 μαρασμός του συλλογικού κινήματος, σαν αποτέλεσμα της αποστράτευσης της πρώτης γενιάς των εσωτερικών μεταναστών, μοιραία επέφερε την αποδυνάμωση της φωνής των συλλόγων και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων τους.

Σήμερα, αν μη τι άλλο, εμείς που τυγχάνει να εκπροσωπούμε αυτούς τους φορείς, έχουμε διπλό χρέος:
Πρώτον να τους κρατήσουμε ζωντανούς, δραστήριους, χρήσιμους για τις τοπικές κοινωνίες, παρεμβατικούς στους καταστατικούς τομείς δράσης τους, ελκυστικούς στα φυσικά τους μέλη και
Δεύτερον να προετοιμάσουμε και να παραδώσουμε τη σκυτάλη στη δεύτερη γενιά μεταναστών, στα παιδιά μας, αφουγκραζόμενοι τις δικές τους ανησυχίες, ακουμπώντας στα δικά τους θέλω, υλοποιώντας προτάσεις και πρωτοβουλίες τους. Εχουμε το καθήκον να παραδώσουμε ζωντανό , δραστήριο και πρωτοπόρο το συλλογικό κίνημα στους φυσικούς μας διαδόχους, στα παιδιά μας.

Κινούμενο σ΄ αυτούς τους δύο βασικούς άξονες , το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία του Δεκέμβρη που μας πέρασε, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα δύο χρόνια, του οποίου τους βασικούς άξονες επιτρέψτε μου να ανακοινώσω σήμερα, στην πρώτη μας μαζική εκδήλωση :

1) Στο τομέα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, θα συμπαρασταθούμε στην αυτοδιοίκηση , θα προβάλλουμε, θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε :
- Να αποκτήσει η Νάξος ένα ασφαλές λειτουργικό ανθρώπινο και αξιοπρεπές λιμάνι αντάξιο του τουριστικού προϊόντος της, αλλά κυρίως της αξιοπρέπειας των ίδιων των κατοίκων της.
- Να εξοπλισθεί και να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο του νησιού, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ιατρικής περίθαλψης τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
- Να υπάρξει επιτέλους χωρoταξικό σχέδιο, για να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και η αυθαίρετη χρήση γης, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του νησιού και υποθηκεύει το μέλλον του.
- Να γίνει το αεροδρόμιο του νησιού πραγματική πύλη εισόδου και υποδοχής του τουριστικού προϊόντος, αποκτώντας τις προδιαγραφές, που οι πραγματικές ανάγκες του σήμερα, αλλά και οι ανάγκες του αύριο απαιτούν.
- Να αξιοποιηθεί ο κοιμώμενος γίγαντας πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και παραγωγής πολιτισμού, η ορεινής Νάξος, ενάντια στην ερημοποίηση των πανέμορφων παραδοσιακών χωριών της και ενάντια στην εσωτερική αστυφιλία των τελευταίων χρόνων.
- Να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού απέναντι στην αλόγιστη δημιουργία γεωτρήσεων, και να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση στην ανάπτυξη των σύγχρονων μορφών παραγωγής ενέργειας ( ανεμογεννήτριες φωτοβολταϊκά κ.λ ), προσαρμοσμένη με σεβασμό, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
- Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ( γεωργία και κτηνοτροφία ) στοχεύοντας :
Α) στη στήριξη και εξυγίανση των υπαρχόντων δομών οργάνωσής του ,
Β) στη δημιουργία νέων που θα βοηθήσουν στην άνοδο της ποιότητας και την οργανωμένη διάθεση των προϊόντων του, και
Γ) στη στήριξη των παραδοσιακών παραγωγών και της παραγωγής τους.

2) Στον τομέα του Πολιτισμού
Απόφασή μας είναι, να προβάλλουμε και διαδώσουμε κάθε μορφή του πολιτισμού μας, που είναι μεν διαχρονικές αξίες και τρόπος ζωής, αλλά παράλληλα είναι και έργο. Ετσι έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε :
- Θεματικές εκδηλώσεις λόγου και μουσικής
- Εκθέσεις βιβλίου με αναφορά στο νησί και Ναξίων Συγγραφέων
- Εκθέσεις Ζωγραφικής με το ίδιο αντικείμενο
- Βραδιές αφιερωμένες στην παραδοσιακή αλλά και στη σύγχρονη ναξιακή ποίηση
- Συμμετοχή σε εκδόσεις βιβλίων, μουσικών έργων, κλπ πάντα σε σχέση με το νησί και τον πολιτισμό του.

3) Στον τομέα της Τουριστικής Προβολής του νησιού:
- Δημιουργία dvd , τουριστικού περιεχομένου με θέματα από το χθές αλλά και το σήμερα του νησιού , με αναφορές και για τις δυνατότητες χειμερινού, συνεδριακού και λοιπών μορφών τουρισμού.Προώθηση του στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.
- Δημιουργία φωτογραφικού αρχείου και σε ηλεκτρονική μορφή με αντίστοιχο περιεχόμενο και προώθησή του στα έντυπα Μ.Μ.Ε.
- Συνδιοργάνωση με όσους δήμους τις Αττικής το επιθυμούν σε κεντρικές πλατείες αποσπερίδων προβολής της Νάξου με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, προβολή σλάιτ και προσφορά τοπικών προΙόντων και ποτών.
- Δημιουργία αφιερωμάτων ή και εκπομπών στα Ρ/Τ μέσα για το νησί .
- Συνεργασία και συμμετοχή στις δράσεις των τοπικών τουριστικών φορέων

4) Στον τομέα της Προβολής και Προώθησης των Τοπικών Προϊόντων
- Διοργάνωση ή και συνδιοργάνωση τακτικών εκθέσεων ειδών διατροφής (γεωργικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, γλυκών κρασιού και ποτών) αλλά και ειδών χειροτεχνείας (υφαντά , μάρμαρα , αγαλματίδια, πήλινα κλπ)
- Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας και στήριξης μόνιμων πρατηρίων ναξιακών προϊόντων στους δήμους της πρωτεύουσας με την συνεργασία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου, του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

5) Στον τομέα των Συνεργασιών
- Αυτονόητη η κοινή δράση και η συνεργασία με τους θεσμοθετημένους και οργανωμένους φορείς της τοπικής κοινωνίας ( Ο.Τ.Α. , Σύλλογοι , Εκκλησία, Αθλητικά Σωματεία κλπ ) για κάθε δίκαιη ουσιαστική και παραγωγική διεκδίκηση .
- Συνεργασία με αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Συλλόγους κυρίως των Κυκλαδίτικων νησιών αλλά και του ευρύτερου Αιγαιπελαγίτικου χώρου για κοινά προβλήματα, κοινές παρεμβάσεις, αλλά και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του Αρχιπελάγους.
- Ανάπτυξη πρωτοβουλίας για την σύσταση μιας Συνομοσπονδίας των Κυκλαδικών Σωματείων για την προώθηση των κοινών μας επιδιώξεων.

6) Θα συνεχίσουμε την έκδοση των ΝΑΞΙΑΚΩΝ, χωρίς εκπτώσεις στην επιστημονική τους ταυτότητα και στην εγκυρότητά τους, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουμε να υπάρχει η υλη του περιοδικού, άμεσα διαθέσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό, με την ηλεκτρονική τους ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσα από μια ιστοσελίδα που σύντομα θα αποκτήσει η Ομοσπονδία.

7) Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία μας με τα καταστατικά μας μέλη , τους Συλλόγους, μέσα από κοινές συνεδριάσεις των Διοικητικών μας Συμβουλίων και κοινές δράσεις που θα συναποφασίζονται.

8) Θα διοργανώσουμε το καθιερωμένο περιοδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το οποίο είναι άλλωστε και καταστατική μας υποχρέωση . Ο τόπος , ο χρόνος και κυρίως το θέμα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάλογο και σύντομα θα ανακοινωθούν. Θέλουμε όμως, και θα παλέψουμε γι αυτό, να είναι ένα συνέδριο ουσιαστικό διεκδικητικό που θα αναζητά προτάσεις αλλά και λύσεις και θα δημιουργεί γεγονότα και δεσμεύσεις.

9) Αμεσα επίσης, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την τροποποίηση του καταστατικού μας, με στόχο την επικαιροποίηση του αλλά και ικανοποιώντας την σχεδόν καθολική απαίτηση των συλλόγων μελών μας για την αυθεντικότερη εκπροσώπηση τους στα όργανα της Ομοσπονδίας.

10) Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά, δίνοντάς της βήμα λόγου, αλλά και δικαιοδοσία ανάπτυξης πρωτοβουλιών και συμμετοχής στα δρώμενα και θα της ζητήσουμε να συνδράμει με τον προβληματισμό αλλά και τη ζωντάνια της την καθημερινότητα της Οργάνωσης μας.

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, συγκροτούμε ήδη ομάδες δουλειάς από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και από μέλη των Συλλόγων μας και εξειδικευμένους κατά τομέα συμπατριώτες μας, οι οποίοι θα βοηθήσουν να γίνουν πράξη όλα όσα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να καλέσω όσους από εσας έχετε την θέληση να βοηθήσετε, με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, να μη διστάσετε να μπείτε σ΄ αυτές τις ομάδες δουλειάς. Σας χρειαζόμαστε.

Θέλω ακόμα να σας ενημερώσω για δύο πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναπτύξει και βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης :
1). Βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβουλεύσεων με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ για την μετάβαση στη Νάξο κινητής μονάδας του και ιατρικού προσωπικού, με στόχο την δωρεάν προληπτική εξέταση 1.000 τουλάχιστον γυναικών του νησιού, μέσω εξετάσεων μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου. Το ίδρυμα, έχει την δυνατότητα της άμεσης εισαγωγής σε δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ω μη γένοιτο διαπίστωσης προβλήματος , ή εφόσον έτσι επιθυμεί η ασθενής, της δημιουργίας ιατρικού φακέλου για την χρήση του από ιδιώτη ιατρό ή νοσηλευτικό ίδρυμα.
2). Με την ευγενική διαμεσολάβηση του διδάκτορα της Χορολογίας στα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών καλού μας φίλου κ. Σταύρου Σπηλιάκου, συνδιοργανώνουμε την επόμενη Παρασκευή 5 του Φλεβάρη με την Ελληνική Ραδιοφωνία ( ΕΡΑ ), βραδιά αφιερωμένη στην ναξιακή μουσική παράδοση ιδίως αυτή των Απόκρεω, με τον μεγάλο μουσικό βάρδο και δάσκαλο συμπατριώτη μας βιολάτορα Στάθη Κουκουλάρη και την σημαντική ερμηνεύτρια Μαρία Σκουλά αλλά και τσαμπουνοντούμπακα με τους αδελφούς Γιώργη και Γιάννη Ρεφενέ. Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από τα τοπικά αλλά και το δορυφορικό σταθμό της ΕΡΤ σ΄ όλο τον κόσμο. Θα πραγματοποιηθεί δε στο γνωστό νησιώτικο μουσικό στέκι ΦΑΡΟΣ στην λεωφόρο Δεκελείας στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Οσοι από εσας θέλουν να την παρακολουθήσουν από κοντά θα είναι χαρά μας να τους έχουμε στην παρέα μας. Οι υπόλοιποι μπορείτε να την χαρείτε από τον σταθμό του Δευτέρου Προγράμματος. Η ώρα έναρξης και μετάδοσής της είναι 9.00 το βράδυ.
- Τέλος , η συμμετοχή, η έκφραση γνώμης και κρίσης στις προγραμματικές θέσεις μας σήμερα και στη δράση μας αύριο, μας δίνει θάρρος και δύναμη , όρεξη και μεράκι να δουλέψουμε γι΄ αυτό και γι΄ αυτούς κυρίως που αφήσαμε πίσω φεύγοντας για άλλους τόπους : τους γονείς τ΄ αδέρφια τους συγγενείς τους φίλους μας . ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

1 σχόλιο: