ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Σταθεροποιητικές επεμβάσεις στο περίτεχνο καμπαναριό του Ιερού Ναού,Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου

Οι πιστοί που επιθυμούν να προσφέρουν στο έργο της συντήρησης του καμπαναριού της Εκκλησίας μας, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τον Ταμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Αντώνιο Κ. Ψαρρά (6976440054).
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ο λογαριασμός επ' ονόματι: ''Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου'', στην Τράπεζα Πειραιώς είναι:
Αριθμός Λογαριασμού: 6152030020509
''ΙΒΑΝ'' GR17 0171 1520 0061 5203 0020 509
 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥΦΙΛΩΤΙΟΥ ΝΑΞΟΥ
Όλοι μας, ο καθένας κατά το μέτρο των δυνάμεών του, οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση αυτής της σωστικής προσπάθειας.
Αγαπητοί συγχωριανοί,
Τούτες τις μέρες, στην Εκκλησία μας, την Παναγία την Φιλωτίτισσα, συντελείται ένα ιστορικής, συναισθηματικής, αισθητικής και πρακτικής αξίας έργο.

Πρόκειται για τις μαρμαροτεχνικές συντηρητικές και σταθεροποιητικές επεμβάσεις στο περίτεχνο καμπαναριό του Ιερού Ναού, το οποίο έχει κτισθεί και φιλοτεχνηθεί το 1810 από Τηνιακούς μαστόρους του μαρμάρου, με πρωτομάστορα τον Γιαννούλη Σκούρταλη από τον Πύργο της Τήνου, το χωριό του περίφημου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
Η Εκκλησία μας, ξακουστή και λαμπρή για την απαράμιλλη ομορφιά της, υπήρξε πάντα το καύχημα των Φιλωτιτών.
Η ιστορική παράδοση του κτισίματός της, που εκφράζει την ανυποχώρητη θέληση των Φιλωτιτών για να την χτίσουν, με πρωταγωνιστή τον Στέφανο Ψαρρά - Λούμπα, αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς των ιερών αγώνων των προγόνων μας και πηγή ελπίδων των σύγχρονων, για περήφανη συνέχεια του αρχιτεκτονικού, ιστορικού και θρησκευτικού μεγαλείου της.
Όλοι επιθυμούμε η Εκκλησία της Παναγίας μας να στέκει περίλαμπρη στους αιώνες. Εξέθρεψε πνευματικά και ευλόγησε γενεές και γενεές και είναι εκ Θεού προορισμένη να εξακολουθεί να στέκει στήριγμα και σκέπη των πιστών, που, όπου και αν βρίσκονται, προσεύχονται στη χάρη Της.
Επειδή όμως ο φθοροποιός χρόνος πάντα επιφέρει αλλοιώσεις στα υλικά στοιχεία, είναι φυσικό να έχει και κατά ένα μεγάλο βαθμό επηρεάσει τις φυσικές αντοχές της δομικής συνοχής του περικαλλούς καμπαναριού.
Λόγοι, λοιπόν, πρωτίστως προστασίας των πιστών αλλά εξίσου και λόγοι ιστορικής και ηθικής ευθύνης, μας επιβάλλουν να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στο ιερό μας χρέος να προστατεύσουμε το καμπαναριό μας.
Το έργο έχει ήδη αρχίσει. Με την συγκινητική προθυμία και τεχνική εμπειρία του συνεργείου του κ. Κωνσταντίνου Εμμ. Βασιλάκη (Λαμπράκη), στήθηκε η μεγάλη και πανύψηλη σιδερένια σκαλωσιά. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το τεχνικό έργο της συντηρήσεως επιμελούνται δύο νέοι άνθρωποι από την Τήνο, δεξιοτέχνες και έμπειροι γνώστες των μυστικών της μαρμαρογλυπτικής και μαρμαροτεχνικής, οι αδελφοί Νικόλαος και Εμμανουήλ Κουσουνάδης. Οι ίδιοι είναι οι δημιουργοί του εξαίσιου μαρμάρινου τέμπλου στο νεόδμητο ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Σπεδό. Παράλληλα, τους ανετέθει και η συντήρηση και αναστήλωση του τέμπλου του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Φιλωτίου Νάξου.
Αγαπητοί συγχωριανοί,
Όλοι μας, ο καθένας κατά το μέτρο των δυνάμεών του, οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση αυτής της σωστικής προσπάθειας. Η Εκκλησία της Παναγίας μας πρέπει να συνεχίσει στέρεη, αλώβητη και πανέμορφη την πορεία της προς το μέλλον. Σ' αυτό θα συντελέσει σωτήρια και καθοριστικά και η δική μας αρωγή. Όλοι μας, με το υστέρημα ή περίσσευμά μας, καλούμαστε να στηρίξουμε οικονομικά αυτό το έργο, πράξη που θα είναι στήριξη της ίδιας της πίστεώς μας και της αγάπης στην Παναγία μας, που προστατεύει το χωριό μας και είναι ελπίδα και στήριγμα όλων μας!
Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Πρωτοπρεσβύτερος
Ιωάννης Μανιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου