ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

" ΤΟ ΓΛΩΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΩΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ "


Παρουσίαση βιβλίου των Γιώργη και Γιάννη Χουζούρη στο Φιλώτι
Παρουσίαση του βιβλίου των κ.κ. Γιώργη και Γιάννη Κ. Χουζούρη με τίτλο: «Το γλωσσικό ιδίωμα του Φιλωτιού της Νάξου» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 το βράδυ στο Φιλώτι στην πλατεία Λαχαναρειού πλάι στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο ομότιμο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Προμπονάς και ο φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κ. Αντώνης Τζιώτης.


Το βιβλίο είναι κυρίως ένα λεξικό του Φιλωτίτικου γλωσσικού ιδιώματος, αλλά υπάρχει και κατάλογος λαϊκών φράσεων. Επίσης δίνονται και επεξηγήσεις και ενίοτε και ιστορικά στοιχεία. Επίσης υπάρχουν και ιδιωματικά κείμενα ανθρώπων του Φιλωτιού που βοηθούν έτσι να μυηθούμε καλύτερα στο ιδίωμα αυτό από αφηγήσεις προσώπων. Επίσης υπάρχει και θεματικό λεξιλόγιο (για θέματα όπως οικία, αγροικία, κτηνοτροφία κλπ.). Αλλά υπάρχει και Γραμματικό περίγραμμα στο οποίο καταγράφονται μεταξύ άλλων και ιδιωματική προφορά (όπως τσιτακισμός, ρωτακισμός κλπ.), διάφορα πάθη φθόγγων κ.ά..
Οι συγγραφείς οι ίδιοι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων (Φυσικός ο Γιώργης και Μαθηματικός ο Γιάννης Χουζούρης), εν τούτοις προσεγγίζουν το θέμα τους με σημαντική φιλολογική και γλωσσολογική μέθοδο και αξιόλογη επιτυχία. Μια πολυετής κοπιώδης προσπάθεια, μια «θυσία» χάριν της παράδοσης και του πολιτισμού απέδωσε καρπούς με την έκδοση του σπουδαίου αυτού βιβλίου.
Ο πλούτος της ναξιακής λαϊκής παράδοσης, πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη, πρέπει να καταγράφεται και έτσι να διασώζεται και γι' αυτό η προσφορά των κ. Γιώργη και Γιάννη Χουζούρη είναι πολύτιμη και βέβαια το παράδειγμά τους θα πρέπει να μιμηθούν και άλλοι ερευνητές και για άλλα χωριά της Νάξου.
Ενδιαφέρουσα ήταν μια αφήγηση ενός απλού Φιλωτίτη του κ. Νικόλαου Μουστάκη στο Φιλωτίτικο ιδίωμα με μια όμορφη χαρακτηριστική φωνητική απόδοση.
Η παρουσίαση του προαναφερθέντος βιβλίου έγινε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου που γέμισαν ασφυκτικά την προαναφερθείσα πλατεία.

Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου