ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ .23-25 ΜΑΡΤΙΟΥ .-

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητεςΣτο κάλεσμα του Συλλόγου Φιλωτιτων Νάξου για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν πρόθυμα συγχωριανοί και φίλοι του Συλλόγου μας !! Ο ανοιξιάτικος ουρανός το πρωί του Σαββάτου ..διαμόρφωσε διαθέσεις ...πλατυνε τα χαμόγελα ..άνοιξε αγκαλιές ...διεστειλε κορες οφθαλμών πλησμιες χαράς και ψυχικής αυτάρκειας γιατί ...ξαναβρεθηκαμε !!
Σκηνικό πανηγύρεως στο πούλμαν !!!Χαρουμενες όψεις ,ενθερμοι χαριτωμένοι διάλογοι ,"προθέσεις"διαποτισμενες με καλοστημενα και αθώα πειράγματα , όλα μα όλα αυτά συντελούνται στον εν κινήσει θησαυρό ζεστασιάς σχέσεων ...αστείων ...τραγουδιών και πολυσυζητησεων ...

Μέρες διπλής γιορτής για την πατρίδα μας !!! Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της επανάστασης του 1821για την Απελευθέρωση του γένους μας από το βαρύ πέλμα του Τούρκου κατακτητή .
Και βέβαια ..ο καταιγισμός πολύτιμων πληροφοριών απο τους στρατιωτικούς πρωην πρόεδρο Τιμόθεο Βασιλα και τον κ.Εμμανουηλ Γεωργίου Μανιο
πλουτυνε και διηυρυνε ό,τι γνωρίζαμε για τη σημαντική τούτη μέρα της 25ης Μαρτίου .Η παρουσία του τέως προέδρου του Συλλόγου μας κ.Αντωνη Τζιωτη (Τζιώτης Αντώνιος)αστείρευτη πηγή πλούτου γνώσεων και την πληθώρα εικόνων από το μεστό και παραστατικό λόγο του, έδωσαν ιδιαιτερο χρώμα στο ταξίδι στην ιστορία μας και "απογείωσαν" την αναβίωση μνήμης !!!
1η μέρα
Άρτα ! Γιοφύρι Άρτας !!
"45 μαστοροι και εξήντα μαθητάδες" ....ποιος δεν το σιγοψιθυρισε διαβαίνοντας το Γιοφύρι ..εκείνο το πολυθρύλητο ...όπου για να στεριώσει έπρεπε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα ...εκεί όπου η θεμελίωση του έπρεπε να είναι εξ ανθρωποθυσίας γενομένη !!! Τρικαμαρη Γέφυρα ...με τη γνωστή,τη μεγαλύτερη...Στο υγρό σώμα της ο ποταμός Άραχθος έκανε την ίδια διαδρομή γλειφοντας τα ατρωτα από το χρόνο σωθικά της Γέφυρας ..ο ήλιος ανάμεσα στα αναδυόμενα εκ του ποταμού πανύψηλα κλωνάρια ,δήλωνε την παιχνιδιάρικη άπιαστη παρουσία του ....δίπλα ο γερικος πλάτανος, ετών μαρτυρία πονεμένη ..εκεί όπου ο Αλή Πασάς ,θωρουσε τα κρεμασμένα κορμιά και ένιωθε την τελευταία ανάσα αθώων !!
Έκθαμβοι, σταθήκαμε μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας ! Βυζαντινή εκκλησία του 13ουαιω.με τον πρωτοποριακό Τρουλλο...που θαυματουργικά αιωρείται .Κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Τέχνης της Αρχιτεκτονικής ...
Ευλαβικοι προσκυνητές στο πλησιασμα μας στην ιερή Εικόνα...!!! Μυσταγωγικο το κυκλικό γύρισμα μας στο μέσον της εκκλησίας για να συλλάβουμε το θαύμα του Παντοκράτορα στον Τρουλλο !!Θεία σταλμένα μηνύματα από την περίτεχνη κεραμοπλαστικη διακοσμηση..!!Όλα έτοιμα για την αυριανή γιορτή της !!!
Στον προαύλιο χώρο οι μουσικοί ήχοι πουλιών γινόντουσαν άριστοι προαγγελοι της ημέρας γιορτής της Παρηγορήτισσας Παναγία μας !!!
2η μέρα .Κυριακή ..
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο !!Θαυμαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας ..με μήκος 50 χιλ
.Εναερια συστήματα ,εναλλασσόμενα εναέριου υδραγωγείου που κατέπληξαν ..μάγεψαν με τις αψίδες τις ασφαλείς και ογκώδεις υπεύθυνες για την υδροζωή της Αρχαίας Νικόπολης !!!
Αρχαία Δωδώνη !!
Το γνωστό μας περίφημο Μαντείο ..το λατρευτικό κέντρο προς τιμήν του Δία και της Διώνης ...εκεί όπου ανάμεσα στο μυστηριακό θρόισμα των φύλλων και σε ένα από αυτά (έλασμα )ήταν η ερώτηση ...κατεφθαναν από κάθε γωνιά της πατρίδας μας οπου και αναμεναν τη σιβυλλικη, προφορική απάντηση....
Κέρινα ομοιώματα στο Μουσείο Βρελη στα Γιάννενα .
Η αίσθηση του βάθους του Μουσείου ..οι ξεχωριστοί χώροι για ένδοξα και αγλαά έργα των ηρώων προγόνων μας εξήψαν τη φαντασία ...ήραν το πατριωτικό φρόνημα στις καρδιές μας και ζωντάνεψαν με τις ολοζώντανες θαρρείς μορφές το λαμπρό χτες !
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, παιδί, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΓιοφυρια!!!!!!
Κόκκορη ή Νούτσου !!!Το μονότοξο Γεφύρι με τον θεόσταλτο κατακόρυφο βράχο να το προστατεύει ....μας κέρδισε .!!!..Παιδιά γενόμενοι, άπαντες, ανεβήκαμε την καμπύλη του τόξου ..διαβηκαμε τους πλαϊνούς πέτρινους φυσικούς διαδρόμους εκεί όπου οι γυναίκες της Ηπείρου την κατοχή ..ανέβαιναν για τα βουνά της Πίνδου...αρωγοί αθόρυβοι και ουσιαστικοί ενός δύσκολου..άνισου αγώνα !!!
Γεφύρι Καλογερικο του Πλακίδα κοντά στο χωριό Κήποι ή κάμπια εν κινήσει..τριτοξο επιβλητικό ..μεγαλόπρεπο ..!!εικόνα ασύλληπτης οπτικοακουστικής πανδαισίας εκεί όπου όλα ορμούν μαζί με το νερό σε ένα ασταμάτητο προκλητικό χορό καλλονών ..εκεί όπου και το μικρό ζουζούνι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο αφειδους Δωρεάς του Υψίστου !!!
Φαράγγι Βίκου
Το αποκορύφωμα της αμετρης μεγαλοσύνης του Θεού ! Ένα δείγμα της μεγαλοθυμιας του στη δημιουργία του κόσμου .Το δέος του σύμπαντος κόσμου .Εκεί δυνατά και με αντίλαλο ,αναφώνησα ,εγώ "η μικρή "στο θείο μεγαλείο .."Ως εμεγαλυνθεις τα έργα σου Κύριε !!!"Το βαθύτερο φαράγγι από τα πιο ξακουστά ...παγκοσμίως ...Εκεί ο Βοϊδομάτης κυλά παίρνοντας συντροφιά του ο,τι ανεκτίμητο από Χλωρίδα και πανίδα σπάνιας παρουσίας ανά τον κόσμο ...
Γιάννενα πόλη που δεσπόζει και αγκαλιάζει το νησί της κυρά Φροσύνης ....η λιλιπούτεια μικροστερια που αυτή μαζί με τον άγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες είναι το δίδυμο μοναδικών νησιών.. σε λίμνη ...
Βράδυ ,μουσικό χορευτικό με τα νέα ..μικρά μας παιδιά να ανοίγουν και να ξεσηκώνουν με τη χορευτική τους .."δεινότητα "
3ημερα
Μεσολόγγι .Πόλη ιερή ! Παρακολουθήσαμε τη θεία λειτουργία ...καμαρωσαμε την παρέλαση ..περιδιαβηκαμε συγκινημένοι τον ιερό χώρο του Ηρώου του Μεσολογγίου .Η σκιά των ηρώων παντού ...Ο αντικατοπτρισμός του ήλιου στις προτομές τους ..ζωογονει τις σκιές τους και αισθανόμαστε να μας σκεπάζουν με την αίγλη της ηρωικής εξόδου και της θυσίας τους !!!
Εντυπωσιακή η ξενάγηση και το γέμισμα ψυχής και νου με έργα τέχνης και αναπαραστάσεις στο Δημαρχείο Μεσολογγίου !!
Ναύπακτος!! η ονειρική Καστροπολιτεία !!! Ο παραδοσιακός οικισμός μια παραλιακής ομορφιάς απέναντι από το σύγχρονο επίτευγμα του Ρίο .Όλοι θυμήθηκαμε το 1571 και την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ...
Τελειώνει το όμορφο ,γεμάτο οδοιπορικο μας !!!Ένα από τα πολλά που κάνουν το Σύλλογο μας το Σ.Φ.Ν.,μοναδικο ...πρωτοπόρο ...δραστήριο σε όλους τους τομείς ...
Και τούτη τη φορά ..ήρθε το εκπληκτικό στο πούλμαν ..Μικροί μαθητές μας Σοφία ..Ειρήνη ..Μαριάνθη ..Αναστασία ..Χρήστος ..Χάρης ..Γιώργος Μαρία και, βέβαια ,υπό την καθοδήγηση της Μαριάνθης μας(Marianthi Imellou,) έδωσαν παράσταση μουσική, θεατρική στο πούλμαν ..Μας γητεψαν με την φωνουλα και την ζωντάνια τους !!
Άκρως επιτυχημένη εκδρομή .Ο στόχος επετεύχθη .Διασκέδαση και προσκύνημα !!!
Συγχαρητήρια στο Πρακτορείο του Βαγγέλη Γκεσουρα του Φιλωτιτη .Άψογα όλα !!! Συγχαρητήρια στον Ηλία μας (Μανιός )llias Hlias-Stefanos Maniosυπεύθυνος εκδρομής .Ακαταμάχητος και αυτή τη φορά ..
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο κ Γιάννη Μανιό ( John Manios) για την δυναμικη παρουσία του καθώς και το Δ.Σ.του Συλλόγου .Ιδιαίτερα το Βασίλη Γρατσια Αντιπρόεδρο του Σ.Φ.Ν. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤ. ΓΡΑΤΣΙΑΣ).Σε όλα σιωπηλά και ουσιαστικά παρών! .
Να είμαστε όλοι καλά ! Να ξεχυνομαστε σε ομαδικά ..συναπαντήματα ..εκδρομικες αποδράσεις που συμβάλλουν στην σύσφιξη ...στην επαφή ..στο ομοπνοο συλλογικό πνεύμα ...στοιχεία καθοριστικά για την ύπαρξη και την συνέχεια μας !!!
Χρόνια πολλά σε όλους !!!


Φωτογραφία ομαδική :Εμμανουήλ Γεωργίου Μανιός !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου