Στο Φιλότι πεθαίνουν το 1888 80 κάτοικοι από ευλογιά . Την έφερε στο χωριό ο παπά Γιάννης Κούρτης ερχόμενος από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας όπου είχε πάει εκεί σαν εφημέριος . Η μολυσματική νόσος μεταδόθηκε ακαριαία , επειδή πολλοί χωριανοί έσπευσαν να χαιρετίσουν τον παπά και του φιλούσαν το χέρι .
Στο χωριό έσπευσαν δύο γιατροί και μαζί με στρατιώτες και ευζώνους σφράγισαν τις εισόδους των σπιτιών όπου υπήρχαν άρρωστοι για να μη βγαίνουν έξω . Η επιδημία κράτησε 8 μήνες , προσέβαλε 1000 περίπου άτομα εκ των οποίων πέθαναν οι 80 και θάφτηκαν στη ράχη του Αγίου Ιωάννου .
Δήμαρχος Τραγαίας (το Φιλότι ανήκε στον Δήμο Τραγαίας ) αυτή τη περίοδο ήταν ο Νικόλαος Χατζή Γ. Γαβαλάς , ο οποίος δραστηριοποιήθηκε έντονα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και αγνοώντας την καραντίνα βρέθηκε κοντά στους αρρώστους προκειμένου να τους παράσχει τρόφιμα και οτιδήποτε τους ήταν απαραίτητο . Για τον ίδιο λόγο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και ζήτησε οικονομική ενίσχυση 2000 δραχμών για να καλύψει τον επισιτισμό του χωριού .
Από το 2ο Τεύχος του βιβλίου ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800 - 2000 του φιλολόγου – πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη όπου δημοσιεύει το παραπάνω γεγονός από το ανέκδοτα απομνημονεύματα του πρωτοπρεσβύτερου Ν. Στ. Ήμελου και το αρχείο του εγγονού του γιατρού Ν. Στ. Ήμελου .
Δημοσιεύτηκε 18th February 2016 από τον χρήστη Ορεινός Αξώτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου