ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Το έθιμο του κλήδονα στο Φιλώτι

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού (του κλήδονα όπως λένε) στο Φιλώτι καίνε τον Μάη σε όλες τις γειτονιές. Μερικές από αυτές είναι ο Φασολάς, το Λαχαναριό, ο ΑΪ Νικόλα του Κλεφάρου ο Άγιο Αντρέα του Ραχιδιού και το Λιοΐρι. Οι νέοι με τα παιδιά και μ'αρκετούς μεγάλους, θα κάψουν τους Μάηδες της κάθε γειτονιάς στις 23 του Ιούνη.

Bookmark and Share

Έπειτα οι ανύπαντρες κοπέλες θα μαζευτούν στον πλάτανο του Φιλωτιού και από κει θα ξεκινήσει η διαδικασία του κλήδονα. Θα πάνε στον κάλαμο (σε μια πηγή στο κέντρο του χωριού) να φέρουν το "αμίλητο νερό" μέσα σε ένα πήλινο κιούπι όπως ορίζει η μαγική αυτή διαδικασία του κλήδονα. 

Στο σούρουπο της επόμενης μέρας, δηλαδή την ημέρα του Αϊ Γιαννιού στις 24 Μάη θα ξανά μαζευτούν οι ανύπαντρες κοπέλες και όλοι οι χωριανοί στην αυλή του παλιού σχολειού όπου εκεί θα φυλάσσεται ο κλήδονας και εκεί θα ανοιχτεί. Στην συνέχεια θα πουν στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα από ένα ριζικάρι για να ολοκληρωθεί το έθιμο του κλήδονα. 

Όλοι οι χωριανοί και μη είναι καλεσμένοι στην τήρηση αυτού του εθίμου που κινδυνεύει να εξαλειφθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου