ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΓΓ. ΗΣΑΪΑ ,ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΦΙΛΩΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΩΤΙΤΙΣΣΑΣ».

Μέσα σε ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Φιλώτι Νάξου, στις 6 Αυγούστου 2012 ,ημέρα εορτής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η παρουσίαση του τέταρτου βιβλίου του Φιλολόγου και Διευθυντή Ιωάννη Αγγ. Ησαία «Το Φιλώτι και το ιστορικό εκκλησιαστικό μνημείο της Παναγίας της Φιλωτίτισσας». Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του Λαχαναριού ,κάτω από τον πλάτανο ,παραπλεύρως του ενοριακού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου.
      Το ιστορικό αυτό πόνημα είναι έκδοση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Παναγίας της Φιλωτίτισσας και κατά ένα μέρος από την οικονομική ενίσχυση των δύο χορηγών με φιλωτίτικες ρίζες, του κ. Γεωργίου Δεμενόπουλου (πολιτικού μηχανικού) και του Γεωργίου Καστρησίου (αγγειοχειρουργού).Επιπλέον σημειώνεται ότι ο συγγραφέας παραχώρησε αποκλειστικά τα συγγραφικά δικαιώματα της Α΄ έκδοσης του ανωτέρω βιβλίου για την οικονομική ενίσχυση της Ενορίας Φιλωτίου.

Σ’ αυτόν τον όμορφο και ιστορικό χώρο του Λαχαναριού , διαμορφωμένο κατάλληλα, και ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου ξεκίνησε το πρόγραμμα της εκδήλωσης με την προλογική ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Μανιού και το Μήνυμα –Χαιρετισμό του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτη.

Κατόπιν ακολούθησαν οι αναλυτικές και κατατοπιστικές εισηγήσεις τριών διακεκριμένων Φιλωτιτών.Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας κ. Αντώνιος Μανιός ,ύστερα ο Φιλόλογος κ. Αντώνιος Τζιώτης και η δικηγόρος κ. Μαριγώ Ψαρρά-Λιανοπούλου. Κατόπιν ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα και στο τέλος έκλεισε την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση όχι μόνο στο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο του συγγραφέα κ. Ιωάννη Ησαία, αλλά και στον οικογενειακό βίο αυτού,όταν προ 30ετίας νυμφεύθηκε τη Φιλωτίτισσα σύζυγό του και απέκτησαν με τη Χάρη του Θεού τέσσερα λαμπρά παιδιά, γαλουχημένα με τις πατροπαράδοτες και Ελληνόρθοδοξες διδαχές και αξίες ,μέσα σ’ αυτούς τους δυσχείμερους καιρούς ,που ο άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει την αυταξία και μοναδικότητά του.Στο τέλος ο Μητροπολίτης έδωσε στον συγγραφέα τιμητική πλακέτα ως αναγνώριση του πολύμοχθου και αγλαόκαρπου έργου του. Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ,εκτός από τον Δήμαρχο του νησιού (ως ομιλητή),ο Φιλωτίτης Ακαδημαϊκός Κ. Στέφανος Ήμελλος ,Πανεπιστημιακοί καθηγητές,ο τ.Ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Θεωνάς, Αντιδήμαρχοι, Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων ,ο κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης –Σαραντηνός, Πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

Εκτός των άλλων ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μανιό ,Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλωτίου, ο προσκεκλημένος Ναξιώτης Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, επειδή ήταν αδύνατο να συμμετάσχει στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ,αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Θα ήθελα, όμως , με τα πιο ειλικρινή μου αισθήματα να χαιρετίσω την εκδήλωσή σας και να ευχηθώ σε όλους η Μεταμόρφωση του Σωτήρος να σας δίνει πάντα υγεία και δύναμη, καθώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα που περνάει δύσκολες στιγμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου