ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το βλέμμα στους τελικούς. Αυριο στις 16:41 ο τελικός της Ιωάννα Σαχά στα 200μ. ύπτιο,

Οι τρεις αυριανοί τελικοί κεντρίζουν το ενδιαφέρον στο αυριανό πρόγραμμα της κολύμβησης. Νέο πρόσωπο από ελληνικής πλευράς θα είναι ο Άλκης Κυνηγάκης.
Δύο ελληνικές συμμετοχές έχουμε στους αυριανούς προκριματικούς της κολύμβησης στους ευρωπαϊκούς. Τη δική του πρεμιέρα κάνει ο Άλκης Κυνηγάκης στα 200μ. πεταλούδα, ενώ η Ελένη Κοντογεώργου θα πέσει στο δεύτερο της αγώνισμα, τα 200μ. πρόσθιο. Εκτός από το τι μπορεί να προκύψει από τους δύο αυτούς κολυμβητές, υπάρχουν το μεσημέρι και οι τρεις τελικοί του Κώστα Μερετσόλια (200μ. πρόσθιο), του Νίκου Σοφιανίδη (100μ. ύπτιο) και της Ιωάννας Σαχά (200μ. ύπτιο).
Το ελληνικό πρόγραμμα
08:15 Άλκης Κυνηγάκης – 200μ. πεταλούδα, προκριματικός
08:29 Ελένη Κοντογεώργου – 200μ. πρόσθιο, προκριματικός
15:30 Νίκος Σοφιανίδης – 100μ. ύπτιο, τελικός
16:27 Κώστας Μερετσόλιας – 200μ. πρόσθιο, τελικός
16:41 Ιωάννα Σαχά – 200μ. ύπτιο, τελικός

Η Φιλωτιτισα Ιωάννα Σαχά στον τελικό των 200μ ύπτιο γυναικών,στους ευρωπαϊκούς αγώνες του Μπακού.



Πρόκριση στον τελικό των 200μ ύπτιο γυναικών, που διεξάγεται την Τετάρτη (16:41 ώρα Ελλάδος) πήρε και η Ιωάννα Σαχά, που είχε τον 7ο καλύτερο χρόνο στα ημιτελικά με 2:16.63. Ποσοστό 100% επιτυχία είχαν οι κολυμβητές μας που αγωνίστηκαν σήμερα σε ημιτελικούς. Κώστας Μερετσόλιας, Νίκος Σοφιανίδης και Ιωάννα Σαχά προκρίθηκαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Το έθιμο του κλήδονα στο Φιλώτι

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού (του κλήδονα όπως λένε) στο Φιλώτι καίνε τον Μάη σε όλες τις γειτονιές. Μερικές από αυτές είναι ο Φασολάς, το Λαχαναριό, ο ΑΪ Νικόλα του Κλεφάρου ο Άγιο Αντρέα του Ραχιδιού και το Λιοΐρι. Οι νέοι με τα παιδιά και μ'αρκετούς μεγάλους, θα κάψουν τους Μάηδες της κάθε γειτονιάς στις 23 του Ιούνη.

Bookmark and Share

Έπειτα οι ανύπαντρες κοπέλες θα μαζευτούν στον πλάτανο του Φιλωτιού και από κει θα ξεκινήσει η διαδικασία του κλήδονα. Θα πάνε στον κάλαμο (σε μια πηγή στο κέντρο του χωριού) να φέρουν το "αμίλητο νερό" μέσα σε ένα πήλινο κιούπι όπως ορίζει η μαγική αυτή διαδικασία του κλήδονα. 

Στο σούρουπο της επόμενης μέρας, δηλαδή την ημέρα του Αϊ Γιαννιού στις 24 Μάη θα ξανά μαζευτούν οι ανύπαντρες κοπέλες και όλοι οι χωριανοί στην αυλή του παλιού σχολειού όπου εκεί θα φυλάσσεται ο κλήδονας και εκεί θα ανοιχτεί. Στην συνέχεια θα πουν στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα από ένα ριζικάρι για να ολοκληρωθεί το έθιμο του κλήδονα. 

Όλοι οι χωριανοί και μη είναι καλεσμένοι στην τήρηση αυτού του εθίμου που κινδυνεύει να εξαλειφθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Κρητικοί έποικοι στη Νάξο. Μύθος ή πραγματικότητα;


Κυκλοφόρησε από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις το βιβλίο του ιστορικού Θανάση Κωτσάκη με τίτλο:Κρητικοί έποικοι στη Νάξο. Μύθος ή πραγματικότητα; 
Αθήνα 2015 (σελίδες 140, φωτογραφίες 23).
Το βιβλίο πραγματεύεται τις πολιτισμικές κυρίως σχέσεις της Νάξου με την Κρήτη από τον Μεσαίωνα έως τον 19ο αιώνα. Γίνεται επίσης μνεία στις αρχαιοελληνικές μυθολογικές παραδόσεις που συνδέουν τα δύο νησιά. Μέσα στο κείμενο γίνεται αναφορά και σε στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού των δύο νησιών, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών τους ιδιωμάτων, τα οποία καθιστούν το πολιτισμικό τους τοπίο παρεμφερές, ενώ παρατίθενται και ναξιακά επώνυμα και βαπτιστικά ονόματα που έχουν ή ενδέχεται να έχουν κρητική προέλευση. Πέραν των γενικών αναφορών στην ιστορία και τη λαογραφία της Νάξου της εξεταζόμενης περιόδου, ως προς την ύπαρξη ή μη εδώ κρητικής παρουσίας, γίνεται αναλυτικότερη παράθεση σχετικών στοιχείων ανά χωριό, με έμφαση στην Απείρανθο και το Φιλότι. Τέλος, γίνεται απόπειρα αποτίμησης των ευρημάτων της έρευνας και αναζήτησης των αιτιών της ομοιότητας του πολιτισμικού τοπίου χωριών της ορεινής κυρίως Νάξου με εκείνο της Κρήτης.
Διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αττικής, της Νάξου και της Κρήτης.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8:00 Η ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΩΤΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Πρόσκληση για τα εγκαίνια της Φιλοτελικής Έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015



Απεραθίτικος Σύλλογος και Σύλλογος Φιλωτιτών σε κοινές δράσεις


Σε συνέχεια της δημιουργικής  επικοινωνίας   για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Φιλωτίου και Απεράνθου  που έχουν εγκαινιάσει τα Δ.Σ. του Απεραθίτικου Συλλόγου και του Συλλόγου Φιλωτιτών, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση των  Δ.Σ. των Συλλόγων  στα γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015. 
Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι μετά τη συνάντηση τους αναφέρει τα εξής:

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Νέο Δ.Σ. στον Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ¨Ο Ζευς"

 Το νέο Δ.Σ. του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ¨Ο Ζευς"
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου "Ο Ζευς". Πρόεδρος εκλέχτηκε ξανά ο Στέφανος Τσάφος. Δείτε τη νέα σύνθεση...

Ημέρες Γραμματοσήμου στη Νάξο



Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και η "Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη" του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου διοργανώνουν μια μοναδική Φιλοτελική Έκθεση με τίτλο "Ημέρες Γραμματοσήμου στη Νάξο". Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ώρα 20:15...

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Πιο δυνατός μέσα από τη νέα του διοίκηση ο ΑΜΣ Φιλωτίου


Γράφτηκε από τον Σπύρος Μάκαρης
Ενισχυμένος βγήκε ο ΑΜΣ Φιλωτίου μέσα από τις εκλογικές αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν χθες, καθώς μεγάλο μέρος της ήδη επιτυχημένης διοίκησης του πλαισιώθηκε με εξίσου δυνατά και δραστήρια στελέχη με το μέλλον να φαίνεται αρκετά ευοίωνο.
Κερδισμένοι και χαμένοι δεν υπάρχουν σε αυτές τις εκλογές όπως διαμηνύουν μέλη της διοίκησης, αφού μέλημα όλων είναι ο σύλλογος να αλλάξει διοικητικό πλάνο και πλέον να διοικείται από το....